Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу
27.03.2020

Секвестр бюджету, що пропонується на сьогодні.

Фактично це знищення науки в цілому, а особливо - молодіжної, яка і так знаходиться в досить невеселому стані. Без сумнівів, мій пост почнуть атакувати люди, що радіють за здоров'я нашої нації і доказувати, що такі кроки з боку влади є дійсно необхідними. Але поки що я бачу тільки відсутність насправді виправданої стратегії у гідній боротьбі із наслідками ситуації, що склалася.

Як може країна без власних наукових розробок повноцінно функціонувати та розвиватися у сучасній ситуації? Ми скорочуємо зараз всі розробки, в тому числі медичні та біологічні - для чого? Щоб повністю залежати від зовнішньої допомоги? Щоб, у тому числі, втрачати і надалі не тільки медичну, а й енергетичну та ін незалежність?

Як правильно говорять, ситуація із вірусом закінчиться, а що залишиться після?

Так, хочеться погодитися з тим, що ситуація не стандартна для держави, досвіду щодо керування та кризис-менеджменту саме у таких умовах не було, а досвід інших країн теж не може бути зразком. Саме час вийти на діалог із представниками різних сфер і показати гнучкість у прийнятті стратегічно важливих для країни рішень із тим, щоб після завершення карантину ми не стояли посеред "пустелі"...

Щодо програми "Підтримки пріоритетних напрямів наукових досліджень", її скорочення призведе до відсутності базового фінансування в університетах, що з такими зусиллями останні роки просували для розвитку (іноді існування) останніх.

Неймовірно очікуваний Нацфонд досліджень - я навіть не знаю, як коментувати таке скорочення. Грантову підтримку отримують найкращі, думаю всім відомо, що не так і багато таких залишилось у нас на сьогодні, і лишаючи їх без базового фінансування, а потім ще без грантового, на що можна очікувати? За наявності яких ресурсів їм залишатись у науці, у країні? На голому ентузіазмі далеко не підеш, необхідне обладнання, спеціалісти (хочеться зауважити - із доброю освітою, а особливо зараз - медичною, чи не так?), ресурси.

Щодо обладнання - на ньому теж хотять зекономити...

Можна довго жалітися над цим, але хочеться підсумувати. Не всі підтримують такі принципові зміни - у ВР, МОН, дуже приємно, що є грамотні діячі із державним мисленням. Не можна зараз залишатись осторонь - від наукового суспільства вже є звернення із проханнями та пропозиціями щодо змін до проекту Кабміну. Ми повинні зайняти впевнену позицію щодо недопущення катастрофічних наслідків швидких рішень, приймати участь у обговоренні конкретних кроків та ін. Рада молодих вчених НТУ Дніпровська політехніка наразі у процесі роботи над відповідним зверненням.

Наукова спільнота, давайте підтримувати один одного!

З повагою, голова Ради Деревягіна Н.І. 


З повагою, Рада молодих вчених НТУ «ДП»

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт